קונים-משמרים-משכירים בניופורט, רוד איילנד

העיר ניופורט (Newport) היא עיר נמל אשר נוסדה בשנת 1639 כחלק ממושבת רוד איילנד בארה"ב. בסוף המאה ה-19, לאחר תום מלחמת האזרחים ושחרור העבדות, החלו לחזור עשירי ארה"ב לעיר והקימו בה אחוזות נופש רבות ובינם משפחת אסטור וונדרבליט.

העושר האדריכלי של העיר כולל עשרות ומאות מבנים מהמאה ה-18 וה-19, אחוזות יקרות ואיתם מבנים פשוטים אך חשובים אשר ליוו את תהליך השחרור של העבדים השחורים אל עבר חיים עצמאיים וחופשיים. החשיבות של המבנים הללו לתרבות האמריקאית היא שהביאה בשנת 1968 להקמתה של "קרן השיקום של ניופורט" NRF – Newport Restoration Foundation.

w16_daytonjames_fronthoriz_p9b8400_crtrentbell_h

W16_DaytonJames_FrontHoriz_P9B8400_crTrentBell_H

ה-NRF היא למעשה השיטה המקומית למימון השימור של נכסים היסטוריים בניופורט אך בניגוד לערים אחרות בעולם בהן המבנים הם בבעלות פרטית והמימון לפרויקט מגיע מבעל הנכס ו/או השתתפות של הרשות המקומית בצורה של מימון ישיר או עקיף (הטבות מס), הלא במקרה זה השיטה מיוחדת הרבה יותר.

הקרן, אשר הוקמה ע"י גב' דוריס דיוס, רוכשת את המבנים, מבצעת את כל פרויקט השימור החל מהחזית החיצונית ועד הנגרות הפנימית והרהיטים כך שהמבנה חוזר לתצורתו המקורית ולאחר מכן משכירה אותו בחוזה ארוך טווח. השכירות היא מוזלת אך החוזה מחייב את השוכרים לשמור על המבנה כפי שהוא ללא שינויים, לשמור עליו ולטפח אותו. יחד עם זאת, הקרן דואגת לתיקוני שבר ושיפוצים תקופתיים. עד היום הקרן רכשה ושימרה מעל ל-80 מבנים ברחבי העיר וברובם פועלת התכנית.

ואיך אפשר בלי זוית יהודית? הקהילה היהודית בניופורט נוסדה בשנת 1658 ע"י אנוסים שהגיעו מפורטוגל ומקומות נוספים ובית הכנסת שהקימו בשנת 1759 (בית הכנסת טורו) הוא העתיק ביותר בצפון אמריקה והיחיד ששרד מהתקופה הקולוניאלית. בית הכנסת עצמו אף כלול ברשימת המבנים לשימור של ארה"ב.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s